Lotus disabled girls Home, Welevitiya

Dit huis werd door de Zuidelijke regering i.s.m. en op voorspraak van Sociale zaken gebouwd om ongeveer 20 geestelijk en lichamelijk gehandicapte jonge dames uit de omgeving op te vangen. Het is een voor Sri Lankaanse begrippen zeer luxueus gebouwd huis met aluminium ramen en deuren en het hele huis is met tegels afgewerkt. Alleen toen kwam het grote probleem ,wie moest dit huis gaan beheren ? Typisch Sri Lanka, nooit over nagedacht. Als eerste werd onze vriend en monnik Gunarathana gevraagd en hij wilde wel, maar had geen geld en ook geen idee hoe het huis te beheren. Toen ikzelf op mijn trip van februari 2015 ter plaatse was vroeg hij me of ik er iets voor voelde en ik stemde toe, nadat ik het huis had bekeken. We begonnen met  7  jonge dames mongool/autist/doofstom en nagenoeg blind. Tijdens mijn verblijf kwamen we erachter, dat er een mini dame alleen op straat rond liep. Ze heet Nilanthi , is 35 jaar en is ongeveer 55 cm.  groot en bijzonder artistiek en begaafd. Nadat haar vader en moeder waren gestorven eiste broerlief het huis op en zette haar op straat ! Een ongelofelijk verhaal, maar in Sri Lanka is de wet van het overleven vaak heel hard en zijn de daaruit voortvloeiende verhalen vaak in en in triest. We hebben haar meteen opgenomen en nu is ze de lieveling van de andere dames. Ze nemen haar in bescherming en omdat ze niet snel kan lopen wordt ze vaak onder de arm meegenomen.

Het huis hebben we ingericht met bedden, kasten, een ijskast, komfoor e.d. en we hebben hen samen met de nieuwe begeleiders nieuwe kleren gekocht. Mevrouw Baruwatti is de moeder van het huis en kookt en verzorgt hen. Een nieuw team , door onszelf samengesteld, zorgt ,dat ze een dagtaak hebben. Yasintha en Saduni  Dulani doen handwerken en schilderen met hen en mijn vriend Mahanama gaat naast zijn baan als sportinstructeur een dag in de week diverse sportoefeningen en spellen met hen doen. Een dag in de week gaan ze bij mijn vriend Ajith in het Beach hotel Ranmall zwemmen en spelen op het strand. Hij verzorgt ook de inwendige mens die dag en verzorgt de heen en terug reis. Hij bood dit geheel gratis aan om ons te ondersteunen . Dit is natuurlijk wat we langzaam moeten gaan krijgen.   Sri Lanka helpt Sri Lanka !!

Het Boeddhistische idee van de reïncarnatie is, dat je in het volgende leven datgene krijgt geboden, wat je in je vorige leven slecht deed. Dus iemand die gehandicapt is, is in zijn vorige leven niet zo netjes of goed geweest ! Dit idee zit diep geworteld en de familie schaamt zich dan ook voor een dergelijk kind. Het wordt binnenshuis gehouden en er wordt niet over gerept ! Wij proberen hen te overtuigen, dat deze kinderen ook een goed leven verdienen, maar het is een lange en moeizame weg om hen te overtuigen.